Rezultati in pridobljena znanja projekta PSSJP

Projekt PSSJP – Preizkušanje specialnih sort jablok za predelavo se približuje h koncu.

V sklopu projekta smo izbrali in uvozili tri specialne sorte jabolk iz Anglije: Dabinett, Three Counties in Tremlett’s Bitter. Zgodaj spomladi 2021 smo zasadili dva poskusna nasada (praktični preizkus pilotnega projekta), enega na področju Sadjarske kmetije Pečar, ki je za 60 sadik skrbela po načelih integrirane pridelave, in drugega na posestvu Ekološke kmetije Mahne, kjer je potekalo gojenje 42 sadik po načrtih ekološke pridelave. V treh letih projekta smo v nasadih opazovali rast in razvoj dreves, prisotnost bolezni, odzive na podnebne razmere in vrednotili pridelek.

V času trajanja projekta smo pridobili osnovne informacije o lastnostih sort. Ugotovili smo, da so preizkušene specialne sorte za predelavo v jabolčno vino primerne za pridelavo na našem ozemlju ter v našem podnebju. Sorte so manj občutljive na bolezni in so se v času projekta vsem nevšečnostim navkljub dobro obdržale. Za bolj obsežne rezultate bi bilo potrebno daljše časovno obdobje opazovanja in predvsem vsaj nekaj normalnih rastnih sezon oz. ”povprečnih” sadjarskih letin.

Več o rezultatih in pridobljenih znanjih projekta si lahko preberete v javno dostopni publikaciji (povezava do PDF dokumenta).

Striženje

Trenutno poteka zimska rez, eno najpomembnejših opravil v sadovnjaku.

S striženjem poskrbimo za primerno količino brstov, primerno osvetlitev plodov, primerno rast in zdravje jablan.

Rezultati projekta Spletni Eko Vrtiček (SEV)

Projekt Spletni EKO vrtiček, v katerem so sodelovali štirje partnerji, se zaključuje. V dveletnem obdobju izvajanja projekta, ki je bil sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije, so nastali rezultati, ki so uporabni tako za vrtičkarje, ljubitelje zdrave hrane kot za ekološke kmetije: spletna platforma, video posnetek rezultatov pilotnega preizkusa, analiza izvedljivosti ter brošura z rezultati. Vabljeni k ogledu rezultatov projekta v PDF ali VIDEO obliki in k uporabi spletne platforme www.sev.si!

Več pa informacij najdete tukaj.

Video z rezultati projekta ESPeViJiM

Za tiste, ki raje poslušate oziroma gledate kot berete, imamo za vas pripravljen avdio-video posnetek z rezultati projekta Ekološko sadno peneče vino iz jabolk in malin. In naj vas navduši, da bi se preizkusili v pridelavi sadne penine iz svojega sadja!

Rezultati projekta ESPeViJiM

Pilotni projekt ESPeViJiM – Ekološko sadno peneče vino iz jabolk in malin se približuje svojemu zaključku in z veseljem vam sporočamo, da smo uspešno izvedli praktični preizkus pilotnega produkta na dveh kmetijah (Pečar in Slavec) ter da so rezultati projekta vsem na voljo v brezplačnem Priročniku z rezultati projekta ESPeViJiM (si ga lahko prenesete v PDF obliki). Več si lahko preberete tukaj.